Hupailinpa tuossa työmatkaa taapertaessani yskimisen ja niistämisen ohella tarkastelemalla ihmisten jouluvalovirityksiä. Mukavastihan nuo valaisevat ja piristävät synkkää märkää maailmaa. Suurin osa ainakin. Voi kuitenkin miettiä mitä ihmettä osan ihmisistä päässä on liikkunut heidän viritellessään valohirviöitään...

Sijalle 3. yhden naisen valoraatini kammotusvalolistalle pääsee parveke, joka valaistuksessa on käytetty mottoa "ei se laatu vaan se määrä". Eriväristen valokaapeleiden, kaapelista väännellyiden hahmojen, vilkkuvan tähden ja noin miljoonan sinisen yksittäisen valopisteen keskelle on vielä sijoitettu orpo kynttilälyhty ja kyseiselle partsille omituisen hillitty yksivärinen "jääpuikko"-valosarja.

Sijalle 2. samaisella listalla pääsee samaa mottoa käyttänyt omakotitalon omistaja. Kun on käytössä paljon enemmin tilaa, on lopputuloskin vaikuttavampi kuin 3. sijalle yltäneellä. Tältä pihalta löytyy kaikki mahdolliset markkinoilta saatavat valot. En edes tiennytkään, että erilaisia jouluhahmoja on niin montaa. Suosikkini tällä pihalla ovat välkkyvä joulupukki pororekineen ja lipputankoon ylös asti kieritetty vihreä valokaapeli. Varovaisen arvion mukaan tähän valaistukseen on käytetty itäeurooppalaisen valtion vuosibudjetin verran käteispääomaa. Talon asukkaiden tosin kannattaa varoa, etteivät ylilentelevät lentokoneet luule pihamaata lentokentäksi, tosin lentokentillä lienee paljon pimeämpää. Näiden valojen sytyttäminen varmaan tekee energialaitoksella hillittömän kulutuspiikin. Yllättäen tämän kiinteistön ympärystötalojen pihoilta ei juuri valoja löydy. Kynttelikkö taisi yhden talon ikkunalla olla.

Sijalta 1. löytyy parveke, joka ei kilpaile määrällä vaan ärsyttävyydellä. Parvekkeella on vihreä välkkyvä valokaapelista väännelty hahmo. (En oikein saanut selvää mitä hahmo esittää). Välkynnän tahdissa viritelmä soittelee piipittämällä "kulkuset, kulkuset". Sointiääni raastoi kadulla kulkevankin korvia ja parveke löytyy noin kuudennesta kerroksesta. Että onnea vaan tämän valaistuneen henkilön naapureille.

Valoraatini suosittelee hirviövalojen omistajia lukemaan jouluun liittyvistä laeista ja asetuksista täältä .

Valaistunutta perjantaita vaan kaikille!