On ollut aika kiireen ja kaikenlaisen räpellyksen täyteinen viikko, joten ei ihme että tuli vetäistyä 12 tunnin yöunet. Kahdentoista tunnin aikana ehtikin sitten nähdä paljon toinen toistaan oudompia unia. Pitkästä aikaa näin Vuoteeltais-unenkin.
 Vuoteeltainen oli pygmivuosinani pelon aihe numero yksi. Tuo hirveääkin hirveämpi peto tuli uniini, kun mummo opetti iltarukouksen jossa yksi kohta menee "...jos Vuoteeltainen nousisi, taivaaseen ota luoksesi". Pitkään pelkäsin hahmotonta Vuoteeltaista, ja odotin aina että se nousisi ikkunan takaa kurkistelemaan. Tästä syystä iltaisin piti aina olla verhot ikkunan edessä etten näkisi tuota kammotusta. Ja valon ehdottomasti pois makuuhuoneesta. Sillä jos minä en näe mitään pimeässä, ei varmaan Vuoteeltainenkaan näkisi minua.
Sitten löysin sellaisesta punaisesta kuvaraamattukirjasesta kuvan kyseisestä kammotuksesta. Siinä oli vaaleanpunainen valtavan kokoinen hirviö, joka nousi merestä. Hirviöllä oli sarvia päässään ja yhdellä sarvellakin oli karmeat kasvot. Aivan selkeästi Vuoteeltainen! (Tästä johtuu varmaan se etten pidä erityisemmin vaaleanpunaisesta väristä vieläkään ;)
Jostain syystä en koskaan puhunut kenellekään tästä Vuoteeltais-asiasta, pelkäsin sitä iltaisin ja näin painajaisia vuodesta toiseen. Jossain vaiheessa Vuoteeltaisfobia loppui ja painajaiset vähenivät, mutta näen yhä tuosta kammotuksesta joskus unia. Tosin herätessä lähinnä on huvittunut olo pygmiaikojen paniikin sijaan. Reilusti yli kaksikymmentä vuotta kun näkee samoja unia ei enää jaksa panikoida.
Noloa myöntää mutta olin jo teini-ikäinen kun asia selvisi. Rippikouluhässäkän aikoihin näin jossain kirjoitettuna tuon iltarukouksen ja siinä lukikin että " jos vuoteeltain en nousisi.." Siis siinä puhuttiin sängystä eikä rukous ollutkaan mikään hirviön karkotusmanaus!
Opin varsin nuorena lukemaan ja olin kyllä jo lukenutkin sen mummon punaisen kuvaraamatun hankiakseni lisätietoa Vuoteeltaisesta ja ihmetellyt kovasti miksi ihmeessä sitä kutsuttiin siinä kirjassa Ilmestyskirjan pedoksi....
On se hyvä että on jo aikuinen ja voi pelätä kaikkia asiallisia ja realistisia asioita, kuten variksia (yksi hyökkäsi kerran puistossa kimppuuni), ampiaisia (olen allerginen niiden pistoille) ja muuta järkevää.
- pelokas unennäkijä Mörkönen -